Anneliese Kottek-Loeb (1909-1945) zat in de 'Lost train'

Anneliese Loeb wordt op 4 juni 1909 geboren in Den Haag. Ze trouwt met de Duitse huisarts Salomon Kottek en gaat met hem in het Duitse Bad Homburg wonen. Anneliese helpt Salomon in zijn artsenpraktijk. Anneliese en Salomon krijgen één kind: Ruth. Zij zal de oorlog overleven. De familie verhuist in 1937 naar Haren vanwege de toenemende spanningen in Duitsland.

Anneliese Kottek-Loeb (1909-1945) zat in de 'Lost train'
Anneliese Kottek-Loeb (geheel links) met haar dochter Ruth en de bevriende familie Ploeger in de zomer van 1941. - Rechten foto: Wil Legemaat

In de beginjaren van de Duitse bezetting vorderen de Duitsers het huis van de familie Kottek, waarna zij van woning naar woning worden gestuurd. In de nacht van 27 op 28 november 1942 arresteert de politie de familie Kottek en stuurt hen naar Westerbork.

De familie kan, waarschijnlijk omdat Salomon arts is, relatief lang in Kamp Westerbork blijven. Mede door deze ‘bevoorrechte’ positie worden Salomon, Anneliese en Ruth pas op 15 februari 1944 op transport gezet naar Bergen-Belsen. Terwijl de bevrijding in zicht is, worden de Kotteks op transport gezet naar Theresienstadt, maar hun trein komt daar nooit aan. De trein, die later de benaming ‘Lost train’ krijgt, zwerft dagenlang door oostelijk Duitsland. De meeste gevangenen in de trein, waaronder Anneliese en Salomon, sterven door de ontberingen en de kou. Anneliese wordt 35 jaar oud.