75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Aangespoelde RAF-piloten

In de nacht van 2 op 3 augustus 1940 stort een Brits vliegtuig met motorpech in de Noordzee. De zeskoppige bemanning moet zich in een rubberboot nog enige tijd in leven hebben gehouden, voordat hun lichamen rond de 20e augustus aanspoelden.

Op het graf van de bij Uithuizen aangespoelde piloot wordt een houten kruis geplaatst met naam en servicenummer: Ronald William Pryor RAF 42723. Aan het eind van de oorlog stuurt de Uithuizer burgemeester Brinkman een foto van een kranslegging op het graf naar de ouders van Bill. Als die brief hen maanden later - via allerlei instanties – bereikt, weten zij eindelijk waar hun zoon, die in 1940 als vermist is opgegeven, begraven is. Zij bezoeken het graf regelmatig en plaatsen er, in plaats van het standaardmonument voor oorlogsslachtoffers, een monumentje met een zelfgekozen tekst.

Drie bemanningsleden zijn elders aangespoeld en geïdentificeerd. Twee andere lichamen konden niet geïdentificeerd worden, maar er wordt aangenomen dat zij alle bij elkaar horen. Het lichaam van de eerste piloot, aangespoeld en begraven op Rottumeroog, is na de oorlog herbegraven in Oldebroek. De andere vier liggen in Delfzijl. 

Aangespoelde RAF-piloten

Het monument op de dijk bij Uithuizen. - Foto: Duncan Wijting