Verhalencafés

Uw omgeving, uw woonplaats, uw familiegeschiedenis en uw verhaal.

Verhalencafés
Herestraat 73 : hotel-café-restaurant Baulig. - Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, Collectie RHC Groninger Archieven

Als De Verhalen van Groningen verzamelen wij verhalen van Groningers over Groningen en vertellen deze door. Verhalen leven, verhalen vertellen leert over de geschiedenis en zorgt voor verspreiding van de geschiedenis. Door de hele provincie zijn er historische verenigingen, archieven, musea, bibliotheken en particulieren die dit ook (willen) doen. 

Daarom bieden wij u een overzicht van deze verhalencafés. Waar en wanneer kunt u in uw omgeving aanschuiven bij een verhalenavond, een erfgoed café of een gezellige middag om te vertellen over vroeger en te luisteren naar verhalen? Elke plaats heeft zijn eigen invulling, thema en uitgangspunt. En elke bezoeker brengt zijn eigen verhaal mee. Vertelt u ook graag uw verhaal? Bezoek een verhalenavond of -middag in uw eigen omgeving! Of organiseert u een verhalenavond? Meldt het via info@deverhalenvangroningen.nl en we nemen uw evenement op in onze agenda.

Ook een verhalencafé organiseren?

Organiseert u zelf een verhalencafé? Of wilt u er in samenwerking met De verhalen van Groningen een organiseren? Laat het ons dan weten via info@deverhalenvangroningen.nl.

16 februari 2018: Herinneringen aan architect Jan Sterenberg

Architectenbureau Sterenberg was niet alleen een begrip in Ter Apel en omstreken maar genoot ook landelijke bekendheid. In de hoogtijdagen (jaren ‘70) werkten er 120 architecten en tekenaars uit de hele wereld. Het was destijds één van de grootste architectenbureaus van Nederland. Het bureau was niet alleen een economische motor voor Ter Apel, de werknemers droegen ook in grote mate bij tot een goed leefklimaat in het dorp. De ‘Sterenbergers’ draaiden mee in de organisatie van plaatselijke evenementen en in het verenigingsleven, zoals de toneelvereniging, de VVV, ’t Nut, het jeugdwerk, oudercommissies van scholen en Stichting Museum Klooster.

Samen met Stichting Berlagehuis Usquert en Museum Klooster Ter Apel gaat De Verhalen van Groningen de herinneringen aan Jan Sterenberg en zijn medewerkers vastleggen. Iedereen die herinneringen heeft en die wil delen, is van harte uitgenodigd voor deze avond. De verhalen zullen gebruikt worden op de website van De Verhalen van Groningen en in de tentoonstelling over Jan Sterenberg die van april t/m juni 2018 te zien is in Museum Klooster Ter Apel.

21 februari: Hoe was het wonen in Lewenborg in de jaren '70?

Hoe was het wonen in Lewenborg in de jaren ’70? In deze inspraakarchitectuur? Samen met Groninger Forum, locatie Lewenborg, bezoekerscentrum Wij Lewenborg en Wijkcentrum Het Dok gaat De Verhalen van Groningen de herinneringen vastleggen. Iedereen die herinneringen heeft en die wil delen, is van harte uitgenodigd voor deze avond. Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg verzorgt een inleiding. Als wethouder van onder andere Volkshuisvesting was hij verantwoordelijk voor de totstandkoming van Lewenborg. De verhalen zullen gebruikt worden op de website van De Verhalen van Groningen en in de tentoonstelling over Jan Sterenberg, de architect van Lewenborg, die van april t/m juni 2018 te zien is in Museum Klooster Ter Apel.

Eerdere verhalencafés

28 oktober 2017: Studeren in de jaren zeventig in Groningen: veel sterke verhalen!.

23 mei 2017: 'Misschien wel 10.000 bevallingen' - Zuster Adriana in Veendam

10 december 2016: Tuinverhalencafé Verhildersum: De tuinen van Verhildersum

19 november 2016: Tuinverhalencafé Piloersemaborg: Borg en boerderij tegelijk

15 november 2016: Tuinverhalencafé Fraeylemaborg: Een pretpark met bomen

8 november 2016: Tuinverhalencafé Menkemaborg: Pompoenen, reigers en een doolhof

2 juni 1016: In Oude Pekela spreken familieleden en nabestaanden van verzetsleden over de oorlog, maar vooral over daarna.

14 mei 2016: Vlaggetjesdag in Zoutkamp: vissermannen en garnalenkoninginnen.

9 april 2016: zanger Harry Niehof presenteerde een nieuwe cd en naar aanleiding daarvan kwamen er gesprekken los over de komst van het aardgas.

30 maart 2016: Is noaberschap typisch Gronings? Tijdens het verhalencafé in Oldehove concludeerden we: noaberschap is overal en van alle tijden.

13 maart 2016: In het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal haalden we herinneringen op aan opgroeien in en om 'Knoal'.

5 februari 2016: In de Groningse boekhandel Riemer vond een verhalenavond plaats over Wonen in de Tuinwijk.

22 december 2015: Tijdens de olielichtavonden in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum deelden we verhalen in een knus Schippershoes.

19 november 2015: Spreekstalmeester Harry van der Klei nam 'Koffers vol herinneringen' mee en ontlokte de bezoekers van de verhalenavond in Loppersum talloze herinneringen aan de Groningse tradities tussen Sint Maarten en Nieuwjaar.

28 oktober 2015: De reizende tenoonstelling Routes of Liberation doet de bibliotheek van Stadskanaal aan. Naar aanleiding van de expositie wisselen ooggetuigen verhalen uit over de Poolse bevrijders van Ter Apel en Stadskanaal.

9 augustus 2015: Historische Dagen Verhildersum: Spelen en spullen en spelletjes op het schoolplein.

25 en 26 juli 2015: De eerste editie van ZomerWelVaart met verhalencafés met een nautische insteek. Lees hier Scheeps- en schippersverhalen tijdens ZomerWelVaart.

25 april 2015: Verhalencafé in het Muzeeaquarium Delfzijl over de oorlog en bevrijding. Lees hier Levendige herinneringen aan de bevrijding van Delfzijl.

9 maart 2015: 'Zwembadverhalen' in Hoogezand-Sappemeer. Lees hier Een bassin vol herinneringen.

Veteranen van Be Quick drinken in 1939 een biertje op een terras op Schiermonnikoog. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1470-1294-0059)
Veteranen van Be Quick drinken in 1939 een biertje op een terras op Schiermonnikoog. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1470-1294-0059)

Zie ook