Verhalencafés

Uw omgeving, uw woonplaats, uw familiegeschiedenis en uw verhaal.

Verhalencafés
Verhalencafé in Zoutkamp. - Foto: Jan Zeeman

Als De Verhalen van Groningen verzamelen wij verhalen van Groningers over Groningen en vertellen deze door. Verhalen leven, verhalen vertellen leert over de geschiedenis en zorgt voor verspreiding van de geschiedenis. Door de hele provincie zijn er historische verenigingen, archieven, musea, bibliotheken en particulieren die dit ook (willen) doen. 

Daarom bieden wij u een overzicht van deze verhalencafés. Waar en wanneer kunt u in uw omgeving aanschuiven bij een verhalenavond, een erfgoed café of een gezellige middag om te vertellen over vroeger en te luisteren naar verhalen? Elke plaats heeft zijn eigen invulling, thema en uitgangspunt. En elke bezoeker brengt zijn eigen verhaal mee. Vertelt u ook graag uw verhaal? Bezoek een verhalenavond of -middag in uw eigen omgeving! Of organiseert u een verhalenavond? Meldt het via info@deverhalenvangroningen.nl en we nemen uw evenement op in onze agenda.

Ook een verhalencafé organiseren?

Organiseert u zelf een verhalencafé? Of wilt u er in samenwerking met De verhalen van Groningen een organiseren? Laat het ons dan weten via info@deverhalenvangroningen.nl.

Eerdere verhalencafés

oktober 2018: Theatermaker Theo de Groot en zanger-muzikant Arnold Veeman speelden de docu-voorstelling Op drift. Na afloop van elke voorstelling was er gelegenheid tot napraten. Dat resulteerde in de migratieverhalen 'Waar je voorouders vandaan komen', 'Je wieg blijft trekken', 'Ze woonden in een kippenhok' en 'Gastarbeiders van de Gasunie'

22 mei 2018: Bewoners vertellen over hun liefde voor de huizen van Oeds de Leeuw Wieland, de plattelandsarchitect van rond de eeuwwisseling.

28 april 2018: In het Noordelijk Scheepvaartmuseum delen mensen hun Spullen uit de oorlog en de verhalen daarbij.

6 april 2018: Moluks-Groningse geschiedenis: over de Molukse gemeenschap in Kamp Nuis.

4 april 2018: Moluks-Groningse geschiedenis: over het 'Ambonezenbosje' in de Carel Coenraadpolder.

21 februari 2018: Wonen in Lewenborg in de beginjaren.

16 februari 2018: In Ter Apel haalden we herinneringen aan architect Jan Sterenberg op.

28 oktober 2017: Studeren in de jaren zeventig in Groningen: veel sterke verhalen!.

22 september 2017: In Winschoten haalden we herinneringen aan Zuster Adilia op.

23 mei 2017: 'Misschien wel 10.000 bevallingen' - Zuster Adriana in Veendam

10 december 2016: Tuinverhalencafé Verhildersum: De tuinen van Verhildersum

19 november 2016: Tuinverhalencafé Piloersemaborg: Borg en boerderij tegelijk

15 november 2016: Tuinverhalencafé Fraeylemaborg: Een pretpark met bomen

8 november 2016: Tuinverhalencafé Menkemaborg: Pompoenen, reigers en een doolhof

2 juni 1016: In Oude Pekela spreken familieleden en nabestaanden van verzetsleden over de oorlog, maar vooral over daarna.

14 mei 2016: Vlaggetjesdag in Zoutkamp: vissermannen en garnalenkoninginnen.

9 april 2016: zanger Harry Niehof presenteerde een nieuwe cd en naar aanleiding daarvan kwamen er gesprekken los over de komst van het aardgas.

30 maart 2016: Is noaberschap typisch Gronings? Tijdens het verhalencafé in Oldehove concludeerden we: noaberschap is overal en van alle tijden.

13 maart 2016: In het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal haalden we herinneringen op aan opgroeien in en om 'Knoal'.

5 februari 2016: In de Groningse boekhandel Riemer vond een verhalenavond plaats over Wonen in de Tuinwijk.

22 december 2015: Tijdens de olielichtavonden in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum deelden we verhalen in een knus Schippershoes.

19 november 2015: Spreekstalmeester Harry van der Klei nam 'Koffers vol herinneringen' mee en ontlokte de bezoekers van de verhalenavond in Loppersum talloze herinneringen aan de Groningse tradities tussen Sint Maarten en Nieuwjaar.

28 oktober 2015: De reizende tenoonstelling Routes of Liberation doet de bibliotheek van Stadskanaal aan. Naar aanleiding van de expositie wisselen ooggetuigen verhalen uit over de Poolse bevrijders van Ter Apel en Stadskanaal.

9 augustus 2015: Historische Dagen Verhildersum: Spelen en spullen en spelletjes op het schoolplein.

25 en 26 juli 2015: De eerste editie van ZomerWelVaart met verhalencafés met een nautische insteek. Lees hier Scheeps- en schippersverhalen tijdens ZomerWelVaart.

25 april 2015: Verhalencafé in het Muzeeaquarium Delfzijl over de oorlog en bevrijding. Lees hier Levendige herinneringen aan de bevrijding van Delfzijl.

9 maart 2015: 'Zwembadverhalen' in Hoogezand-Sappemeer. Lees hier Een bassin vol herinneringen.

Veteranen van Be Quick drinken in 1939 een biertje op een terras op Schiermonnikoog. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1470-1294-0059)
Veteranen van Be Quick drinken in 1939 een biertje op een terras op Schiermonnikoog. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1470-1294-0059)

Zie ook