Tentoonstelling Gronings Gas

Ten tijde van de Zilveren Camera expositie in Groningen, Nederlands meest prestigieuze persfotografieprijs, vindt in de Synagoge aan de Folkingestraat de expositie ‘Gronings Gas’ plaats. Deze tentoonstelling brengt alle facetten van de lokale gaswinning in beeld en is te bezoeken van 10 mei t/m 2 juni. Gaswinning is een actueel en prangend onderwerp dat de stichting NonFiction Photo belicht in het kader van ‘solutions journalism’, zogenaamde ‘oplossingsgerichte journalistiek’.

Tentoonstelling Gronings Gas
Foto: Kees van de Veen (Bijeenkomst Zeerijp, 2 september 2015)

Deze termen willen voornamelijk benadrukken dat de expositie samen met fotografen, journalisten en bezoekers, op zoek gaat naar oplossingen voor de toekomst. Het resulteert in een geëngageerde expositie. Onder andere de ‘Verhalen van Groningen’ projecten van Dagblad van het Noorden (de serie ‘Ik wacht’ en ‘Het verdwenen Groningen’) en lokale fotografen (zoals Kees van de Veen, tevens 2de prijs winnaar van de Zilveren Camera in de categorie ‘Politiek - serie’, Jan Zeeman, Anjo de Haan en Joost Nuijten) doen mee en denken mee ten bate van de volgende generatie Groningers.

Jonge mensen uit de omgeving

Ook de toekomstige generatie zelf wordt niet overgeslagen. Deze komt aan bod in het tweede deel van de expositie en doet en denkt mee door middel van het Canon Young People Programme. Canon maakt met dit internationaal project scholieren bewust van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De bekende Nederlandse landschapsfotograaf en Canon-ambassadeur Bas Meelker, zelf ook Groninger, hielp Groningse jongeren om met behulp van foto’s een beeldverhaal te maken waarbij zij de impact van de gaswinning in Groningen visualiseerden.

Deelnemers

Exposerende fotografen van Gronings Gas zijn:

  • Het Verdwenen Groningen: Marcel Jurian de Jong, Corné Sparidaens, Geert Job Sevink
  • Ik Wacht: Jan Zeeman
  • Politiek: Kees van de Veen, Anjo de Haan
  • Protest: Kees van de Veen
  • Verleden: Joost Nuijten, Anjo de Haan, Kees van de Veen

De Verhalen van Groningen is aanwezig met haar mini-expositie De Ontdekking van de Groninger Gasbel.

Randprogramma

Bezoekersinfo

‘Gronings Gas’ kent twee openbare tentoonstellingslocaties. Naast een expositie in de Synagoge (Folkingestraat 60, van 10 mei tot en met 2 juni) is de tentoonstelling te bezoeken in Appingedam in juni.

Organisatie

De stichting NonFiction Photo bestaat sinds 2003 en geeft kunst met een missie een podium. Het organiseert onder andere jaarlijks de World Press Photo Exhibition in Groningen. NonFiction Photo organiseert en produceert fototentoonstellingen, educatie- en talentprogramma’s.

<p>Foto: Anja de Haan (minister Henk Kamp in Zeerijp, 3 juli 2013)&nbsp;</p>

Foto: Anja de Haan (minister Henk Kamp in Zeerijp, 3 juli 2013) 

Zie ook