Molens Aeolus en Adam

De Adam en de Aeolus zijn twee molens met elk een lange geschiedenis van verval, restauratie, verbouw en zelfs verplaatsing.

Molens Aeolus en Adam
Molen Adam in Delfzijl. - Foto: Willem Jans via Wikimedia Commons

In Delfzijl staat Molen Adam prominent middenin het centrum, voor de deur van theater de Molenberg. Adam begon zijn carrière in de buurt van Bedum, maar werd in 1875 herbouwd in Delfzijl. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de molen buiten gebruik en tegenwoordig zit er al decennialang een museum op de benedenverdieping van de molen. Museum Molen Adam toont verschillende exposities per jaar.

Even verderop, in Farmsum, staat nog een karakteristieke molen met een lange geschiedenis. De Aeolus werd in 1811 gebouwd en raakte tijdens de bevrijding in april en mei 1945 flink beschadigd. Na restauraties en plannen om van de molen een restaurant te maken, werd de Aeolus in 1974 verplaatst naar de huidige locatie en gerestaureerd (waarbij tijdens een ongeluk met een kraan een deel van de molen instortte), maar het maalwerk functioneerde niet meer. Pas in 1996 werd een nieuw maalwerk aangebracht en sindsdien draait de Aeolus niet alleen meer 'voor de prins', zoals het in molenjargon heet als de molen wel draait, maar niet maalt.

Informatie

De beide molens zijn te bezoeken.

Aeolus: Borgshof 24 te Farmsum. De molen is geopend op elke donderdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur en/of als de blauwe wimpel uithangt. Website Korenmolen Aeolus

Adam: Molenbergplein te Delfzijl. De molen is geopend op woensdag van 13.00 – 16.00 en op zaterdag en zondag 14.00 – 17.00. Website Molen Adam

Zie ook