Middeleeuws Ter Apel

Jaarlijks dompelt Ter Apel zich onder in middeleeuwse sferen op de enclave rond het eeuwenoude Kruisherenklooster. Ga op bezoek bij onze deelnemers in hun kampementen, wandel over de markt met de oude ambachten of laat u vermaken door de vele entertainers. Geniet in de taveerne, terwijl de kinderen zich vermaken bij de kinderspelen. Ieder jaar is er ook een thema waarbij veel bijpassende activiteiten worden getoond. Het thema van 2016 is de Jacht en de dorpsomroeper zal u meenemen naar de jacht in de middeleeuwen.

Middeleeuws Ter Apel
Een demonstratie van een middeleeuwse jacht tijdens Middeleeuws Ter Apel. - Foto: Klooster Ter Apel

Eén keer per jaar herleven die middeleeuwen in Westerwolde. Dan organiseert Stichting Middeleeuws Ter Apel een bijzonder tweedaags evenement, met een internationaal deelnemersveld. Op de enclave, onder de eeuwenoude bomen, verrijst een tentenkamp en een taveerne. Er strijken ambachtlieden neer en handelaren. Muzikanten brengen leven in de brouwerij en ieder die dat wil mag mee, terug in de tijd.

"Middeleeuws ter Apel is ooit begonnen als een eendaags evenement," vertelt Hessel Westerbeek, voorzitter van de stichting. "We vierden een middeleeuwse bruiloft en het was een feest waar veel verenigingen bij betrokken waren. Vanaf 2003 is het accent meer komen te liggen op educatie en op authenticiteit, we kijken nu heel goed of alles wel getrouw is aan de geschiedenis."
Er was al een mooie samenwerking tussen het Klooster en Middeleeuws Ter Apel, maar de banden zijn dit jaar nog steviger aangehaald. Ook in het eeuwenoude gebouw zal van alles te ervaren zijn. Waar het op de enclave vooral zal draaien om de levende geschiedenis, in het Klooster zal het verhaal over de middeleeuwen vooral inhoudelijk vorm krijgen. Dat doet het Klooster met een bijzondere expositie: Werken in kloosters: Het Scriptorium.

Zie ook