Lezingenreeks: Schatten uit de Universiteitsbibliotheek

Vanaf 25 april gaat een nieuwe serie lezingen in de reeks Schatten uit de Universiteitsbibliotheek van start. Tijdens de lezingen op 25 april, 23 mei en 27 juni wordt onderzoek naar materiaal van de afdeling Bijzondere Collecties van de Groningse Universiteitsbibliotheek gepresenteerd.

Lezingenreeks: Schatten uit de Universiteitsbibliotheek
UB Binnenstad - Bijzondere Collecties

Na de lezingen, die ongeveer een half uur duren, krijgt het publiek de mogelijkheid om de objecten zelf te bekijken.

25 april 2019 - Merit Hondelink: Kookboekonderzoek uit de archeologische hoek

Wanneer we willen weten wat mensen vroeger aten, moeten we kijken naar ons afval: zowel keukenafval als consumptieafval (poep). Archeologen vinden beide afvalgroepen terug in beerputten. Ze maken dan ook dankbaar gebruik van de inhoud om te onderzoeken wat mensen vroeger aten. Dit archeologisch archief is echter incompleet door diverse processen. Kookboeken en –handschriften bieden een welkome aanvulling, omdat zij weergeven wat beschikbaar was en gegeten kon worden. Door archeologisch, archeobotanisch en culinair-historisch onderzoek te combineren, creëren we een meer compleet beeld van wat men vroeger at.

Bij deze lezing zullen naast historische kookboeken ook archeologische vondsten worden getoond.

23 mei 2019 - Pieter Boonstra: Deventer, Zwolle, Groningen: de Broeders van het Gemene Leven aan het Martinikerkhof

Tegen het einde van de Middeleeuwen bloeide een nieuwe religieuze beweging op, gericht op een terugkeer naar het vroege Christendom: de Moderne Devotie. De beweging wordt doorgaans in verband gebracht met de IJsselstreek, maar ook in Groningen stond tussen 1436 en 1578 een huis van de Broeders van het Gemene Leven. De bewoners onderhielden natuurlijk betrekkingen met hun medebroeders in Deventer en Zwolle, maar ze waren ook zeker verbonden met Stad en Ommeland. Hun innerlijke leven is echter onbekend terrein. In deze lezing wordt een tipje van de sluier opgelicht over het geestelijk leven van de Broeders aan het Martinikerkhof.

27 juni 2019 - Dieneke en Bertus Hempenius: De bibliotheek van het Hof van Drenthe

Sinds een paar jaar rust in de kluis van de afdeling Bijzondere Collecties van de Groningse Universiteitsbibliotheek de bibliotheek van het voormalige Hof van de provincie Drenthe, dat van 1838 tot 1876 heeft gefunctioneerd. Naast boeken met betrekking tot het Nederlandse recht uit de negentiende eeuw bevat de bibliotheek ook werken betreffende de Franse wetboeken uit de tijd van Napoleon en het recht dat voor 1811 van kracht was. Hoewel niet elk boek bijzonder is, zijn er toch wel enkele die een eigen verhaal hebben en daarom verdienen nader bekeken te worden.

Praktische informatie

  • Alle lezingen zijn van 16:00-17:00 in de Jantina Tammeszaal, op de 4e verdieping van de Universiteitsbibliotheek.
  • Aanmelden is niet nodig en iedereen is welkom. Als u geen RUG-pas heeft kunt u zich melden bij de receptie.
  • De lezingen zijn in het Nederlands.
  • Verdere informatie is te vinden op de website van de Universiteitsbibliotheek,
    www.rug.nl/library/heritage/lectures

Zie ook