Historische dagen Verhildersum

Het verleden komt tot leven tijdens de Historische Dagen op Landgoed Borg Verhildersum. Met oude ambachten, kostuums, muziek, machines, wassen, spinnen en heel veel kleine activiteiten waant u zich even in de 19e eeuw. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten voor kinderen.

Historische dagen Verhildersum
De Borg Verhildersum vanuit de lucht. Foto: Landgoed Borg Verhildersum

Weet u nog, vroeger? Toen een bult hooi een fijne speelplek was. Een teil water en wat stokjes een wereld aan speelmogelijkheden bood?  Je uren op straat speelde met kaaibakjen, hinkelen, knikkeren en noem maar op. En als de kermis kwam, de woonwagens bij het dorp een plekje zochten en de muziek de mensen trok. Als je dan door de lucht zweefde in  de zweefmolen… Heerlijke nostalgische herinneringen, die weer boven komen tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 12 en 13 augustus.

Bezoek ook de expositie ‘Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht: verborgen Rijkdom’.  Tijdens de historische dagen zal er regelmatig op de muziekinstrumenten in de expositie gespeeld worden.   Ook het secretaireorgel in de borg zal deze dagen bespeeld worden. Stap even terug in de tijd en ervaar hoe de bewoners van de borg in de 19e eeuw hier leefden.

Maak kennis met het pas verworven portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716)   Vergeet ook niet de prachtige expositie ‘Gronings Erfgoud’ in het Koetshuis.           
Beide dagen is theatergroep Aut&Tiek aanwezig met onder andere een giga-bellenblaas, een ‘notitieblokje’, ‘EHBO’, ‘achtbaan’ en nog meer. Laat u verrassen....
Schapen drijven, ganzen hoeden en een roofvogelshow laten de bijzondere samenwerking tussen mens en dier zien. Tractoren, groot en klein, zijn op zaterdag te bewonderen en zullen menig (jongens)hart sneller doen kloppen. Net als de dorsmachine, die op zaterdag voor veel gepuf en gepruttel zorgt. 
Op zondag wordt een middeleeuws kampement opgezet, waar heerlijk wordt gekookt, middeleeuwse spelletjes kunnen worden gespeeld en waar je kunt oefenen in boogschieten en zwaardvechten.  Onontbeerlijk voor een borgbewoner in de middeleeuwen. Zouden Edzard en zijn broers dit ook gedaan hebben?
De boerenmarkt en de presentatie van diverse musea zijn zeker de moeite van een bezoekje waard. Deze vindt u op het voorterrein van de borg. Wandel dan door de prachtige tuin met beelden van kunstenaar Eddy Roos en laat u verrassen door de heerlijk geurende rozen. Neem even plaats in het tuinhuisje en laat de omgeving op u inwerken.
In de boomgaard kunt u veel te weten komen over oude fruitrassen. Weet u nog, die heerlijke suikerpeer? Of die lekkere appeltjes?  En wie weet waar de honing vandaan komt? De imker kan u er alles over vertellen.
Dus, wat let u…kom op 12en 13 augustus naar Landgoed Verhildersum Leens en ervaar de kunst van het genieten.

Meer informatie over het programma en de activiteiten vindt u op de website Verhildersum.nl of op Facebook.com/Verhildersum.

Zie ook