De Verhalen van Groningen op Noorderzon

Natuurlijk is ook De Verhalen van Groningen aanwezig op Noorderzon! Dit jaar brengen we een gevarieerd programma, met lezingen over de Kerstvloed en over de Groningse rockscene.

De Verhalen van Groningen op Noorderzon
Een sprookjesachtig verlicht Noorderzon. - Foto: Tup Wanders

24 en 25 augustus: Kerstvloed 1717

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door deze zware stormvloed, die duizenden mensen het leven kostte. Het was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen. Hoe verhouden wij ons nu ten opzichte van water en natuur? Deze vraag doet ook vandaag de dag menig discussie oplaaien. Klimaatverandering, de ontkenning van Trump, het smelten van ijskappen, natuurrampen en het belang van een gezamenlijk klimaatakkoord zijn onderwerpen die dagelijks in het nieuws komen. Daarmee is dit thema actueler dan ooit. Om deze reden neemt De Verhalen van Groningen je op 24 en 25 augustus mee door het verleden, heden en de toekomst van de kracht van het water.

18:00u Verleden: 'De verwoestende bende van de verschrikkelijke Neptunus'

Kom luisteren naar het heftige verhaal van kerstnacht 1717. En hoe de gebeurtenissen in de aanloop tot deze nacht ertoe leidden dat er een vloedgolf door Stad en Ommeland raasde tot aan de voet van de Martinitoren. Hoe kon het zo misgaan en wat werd ervan geleerd?

19:00u Heden: De kracht van het water door de ogen van kunstenaars

16 Internationale kunstenaars tonen hun werk langs de Noord- Groningse kust, geïnspireerd op de Kerstvloed van 24 december 1717. De kunstenaars zijn oa afkomstig uit hedendaagse vloedgebieden als Indonesië (zeebeving, 2004), Japan (tsunami, 2011) en de Verenigde Staten (Katrina flood, 2005). Kom luisteren naar het inspirerende verhaal van deze kunstenaars vertolkt door Anja Reenders.

20:00u Toekomst: Climate at Stake ism National Geographic

Wat in het buitenland gebeurt heeft effect op Nederland en andersom; klimaatverandering is daarvan het ultieme voorbeeld. In samenwerking met the National Geographic Channel presenteren we een indrukwekkende film over de gevolgen van klimaatverandering: Before the Flood.

26 augustus: Ode aan de Groninger popgeschiedenis

De Verhalen van Groningen organiseert in samenwerking met het Poparchief en Rockumentary Grunn een programma op Noorderzon waarin een ode wordt gebracht aan de Groninger popgeschiedenis. Op zaterdag 26 augustus zijn in de Horatio-tent tien ‘Rockumentaries’ te zien over verschillende onderwerpen uit de provinciale muziekgeschiedenis. ’s Avonds wordt nagepraat over de Groninger springtij en de opkomst van house, techno en hiphop in de provincie. Carmen Schilstra praat met verschillende gasten uit de Groninger popscene over de muziekgeschiedenis van Groningen.

14:00 - 17:00 Rockumentary Grunn:
Via Rockumentary Grunn worden amateur-filmmakers, met bijzonder archiefmateriaal, in de gelegenheid gesteld om een korte documentaire over een onderwerp uit de Groninger popgeschiedenis te maken met hulp van een professional.

1 Eemspop - Oprichtster Marjon Veenstra blikt terug op de opkomst en ondergang van popfestival Eemspop in Uithuizen

2 Victors Village - Portret van de band Victors Village die vanuit Winschoten proberen de rest van Nederland te veroveren

3 Het onbeminde bemind - Portret van de jaarlijkse ZomerFietsJazzTour

4 Bob Dylan in de polder - Fietste Bob Dylan naar Noordpolderzijl of niet?

5 Little Ritz - Sfeer portret met de nog levende rocksterren van Groningers aller eerste rock and roll band Little Ritz and his Rocking Butterfly's.

6 Repetition works tekst is goed

7 Turn it on- Een ode aan de legendarische RO-D-YS frontman Harry Rijnbergen

8 Come Correct - Rauwe documentaire over de opkomst van de hiphop scene van stadskanaal halverwege de jaren 80

9 Open the Gate - Hilarische documentaire over het tot stand komen van de in Bourtange gemaakte videoclip Open The Gate van metallband Vortex


17:30 - 18:16 Verhalen uit muziekstad Groningen, door Igor Wijnker m.m.v Lou Leeuw
Een exclusieve preview van het multimediadocument Rock City dat in oktober verschijnt. Meeslepende verhalen uit muziekstad Groningen in woord, beeld en geluid.

18.30 – 22.30 Pop in Groningen door Carmen Schilstra met diverse gasten uit de Groninger popscene
Hoe leidde een besluit van een burgemeester in de jaren ‘70 tot een springtij van Groninger popmuziek? En wie waren de pioniers in de jaren ’90 met de eerste raves en hiphop muziek? Kom luisteren naar bijzondere fragmenten en anekdotes over geschiedenis van de Groninger pop.

18:30 - 19:15 Groninger Springtij in de jaren ‘70
19:30 - 20:15 De opkomst van house, techno en hiphop in de jaren ‘90
20:30 - 21:15 Groninger Springtij in de jaren ‘70
21:30 - 22:15 De opkomst van house, techno en hiphop in de jaren ‘90

Zie ook