Busrit: Groninger Gelukzoekers

Een geheel verzorgde busrit door het prachtige Westerkwartier, waar we u kennis laten maken met een aantal avontuurlijke zeventiende-eeuwse Groninger Gelukzoekers.

Busrit: Groninger Gelukzoekers

De route voert ons door het Westerkwartier, een mooi gebied met een grote diversiteit aan landschappen. In het zuiden rijden we door een coulissegebied met houtwallen en lintdorpen, en in het noorden wanen we ons in een eeuwenoud kwelderlandschap bestaande uit wierdedorpjes. In de ochtend brengt u een bezoekje aan het Abel Tasmanmuseum. In dit museum staat het leven van Groningens bekendste zeevaarder Abel Janszoon Tasman centraal, die beroemd is geworden als hoofd van de VOC-expeditie waarbij de tot dan toe onbekende kusten van onder andere Tasmanië, Australië en Nieuw-Zeeland in kaart werden gebracht.

Na de lunch vertrekken we richting Oldehove, waar we de middeleeuwse Liudgerkerk bezoeken. Hier vinden we een bijzondere graftombe van een Weense gravin. Zij was getrouwd met Ludolf Ripperda, zoon van Johan Willem Ripperda. Johan Willem Ripperda was wellicht de grootste Groninger gelukszoeker aller tijden. Hij werd geboren in Oldehove, schopte het tot eerste minister van het Spaanse hof en vervolgens tot minister en generaal in dienst van sultan Abdallah van Marokko – en werd zelfs bijna koning van Corsica.

Nadat u getrakteerd bent op zijn wonderlijke levensverhaal, voert de busrit u verder naar Niekerk (de Marne). Hier maken we kennis met jonker Evert Lewe: een onbevreesde jongeman op zoek naar gewin en geluk. Hij deed een risicovolle investering in de West-Indische Compagnie – en verdiende die dubbel en dwars terug toen Piet Hein de Zilvervloot veroverde. Met dit geld bekostigde Evert Lewe de restauratie van de kerk en een schitterende gedenksteen wijst ons hier nog steeds op.

De busrit begint en eindigt in de stad Groningen (t.o. hoofdstation Groningen, bij Rederij Kool) en duurt van 10.30-17.00 uur. Kosten zijn 32,50 pp, inclusief gids en lunch (kinderen 15,-). Aanmelden is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar via de webshop van de VVV .

Zie ook