Busrit: ‘Geluk zit in verschillende dingen’

Een geheel verzorgde busrit door het noordoosten van de provincie, waar we op zoek gaan naar bijzondere verhalen over verschillende vormen van geluk. Deze tocht brengt ons langs prachtige landschappen en pittoreske dorpjes.

Busrit: ‘Geluk zit in verschillende dingen’
De Mariakerk van Krewerd, waar de legende van Menko en Tete wordt verteld.

In de ochtend brengt de bus u naar Solwerd in Appingedam, waar we een verhaal ontdekken over mensen die hun geluk in religie vonden. Volgens de overlevering heeft er zich lang geleden een wonder voorgedaan bij de kerk van Solwerd. Het water, dat de kerk omringt, werd vervolgens heilig verklaard en een bijzondere werking toegeschreven. Dit heeft ertoe geleid dat de kerk van de vijftiende tot de zeventiende eeuw veranderde in een bedevaartsoord.

De route voert ons verder, langs prachtige wierdedorpjes, naar Krewerd. Ooit woonden hier Menko & Tete, de Groningse Romeo & Julia. Zij zochten hun geluk in de liefde, maar het lot was hen niet gunstig gezind. De legende vertelt ons dat de kerk van Krewerd een overblijfsel is van hun dramatische liefdesverhaal.

Vervolgens brengt u een bezoekje aan het dorpje Bierum, waar u in de kerk en op het strandje van Hoogwatum kennismaakt met het verhaal over Warmolt baron van Maneil, een hoge functionaris bij de VOC die zijn geluk vond in verre reizen, status en macht. Tot slot stuiten op een bijzonder verhaal dat geluk met geld verbindt. De bus brengt u naar Loppersum, waar onlangs in de resten van een kelder een zeldzame muntschat uit de Tachtigjarige Oorlog werd gevonden.

De busrit begint en eindigt in de stad Groningen (t.o. hoofdstation Groningen, bij Rederij Kool) en duurt van 10.30-17.00 uur. Kosten zijn 32,50 pp, inclusief gids en lunch (kinderen 15,-). Aanmelden is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar via de webshop van de VVV.

Zie ook